Stedelijk Groen & Natuurbeheer niveau 3

Door Han Kok & Han Veenstra

Print

 

Opleidingsinformatie

 • opleidingen:  Vakbekwaam Hovenier (Crebo 97253)
                           Vakbekwaam medewerker Groenvoorziening  (Crebo 97252) 
 • Niveau:  3 
 • Opleidingsduur:  3 jaar
 • Leerweg:  BBL
 • Vooropleiding:  VMBO kaderberoepsgericht of vergelijkbaar
                               MBO niveau 2 groene sector

Het beroep 

De Vakbekwaam Hovenier of Vakbekwaam Groenvoorziener houdt er van om de handen uit de mouwen te steken. Het liefste werk je in de buitenlucht. Je vindt het prettig om in een team te werken en je ambitie is om leiding te kunnen geven aan de uitvoering van werkzaamheden. Met een diploma minimaal VMBO- kaderberoepsgericht kun je bij Wellantcollege een opleiding gaan volgen tot Vakbekwaam Hovenier of Vakbekwaam Medewerker Groenvoorziening.

trap in tuin
Vakbekwaam Hovenier

Als Vakbekwaam Hovenier werk je bij een hoveniersbedrijf, of je hebt je eigen hoveniersbedrijf. Je legt tuinen aan bij particulieren en bedrijven en je werkt mee in het onderhoud hiervan. Je kunt de werkzaamheden zelfstandig plannen, organiseren en uitvoeren.

Daarnaast geef je begeleiding en sturing aan de medewerkers waarmee je de werkzaamheden uitvoert. Je bent de schakel tussen de klant en het bedrijf en je weet hier op een juiste manier mee om te gaan.

Je hebt voldoende vakkennis en persoonlijke kwaliteiten in huis om de klanten te adviseren en je medewerkers te helpen om hun werkzaamheden correct en veilig uit te voeren.

vakbekwaam medewerker groenvoorziening

Als Vakbekwaam Medewerker Groenvoorziening werk je bij een groenvoorzieningsbedrijf of een gemeente. Je werkzaamheden verricht je voornamelijk in de openbare ruimte. Je legt plantsoenen, parken en andere groene elementen aan en je werkt mee in het onderhoud hiervan. Net als de vakbekwaam hovenier kun je de werkzaamheden zelfstandig plannen, organiseren en uitvoeren. Vaak heb je te maken met opzichters of uitvoerders.

Daarnaast geef je begeleiding en sturing aan de medewerkers waarmee je de werkzaamheden uitvoert. In je werk kom je in contact met omstanders en je weet hier op een juiste manier mee om te gaan. Je hebt voldoende vakkennis en persoonlijke kwaliteiten in huis om omstanders te woord te staan en je medewerkers te helpen om hun werkzaamheden correct en veilig uit te voeren.

Hieronder een overzicht van soorten bedrijven en plaatsen waar je aan het werk kunt, daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

 • Hoveniersbedrijven
 • Groenvoorzieningsbedrijven
 • Gemeenten
 • Sportterreinen
 • Golfbanen
 • Boomverzorgingsbedrijven
 • Cultuurtechnische bedrijven
 • Natuurgebieden
 • Dierentuinen

Het onderwijs en het examen

In de opleidingen van Wellantcollege richten we ons op het ontwikkelen van jouw competenties. Tijdens je studie word je begeleid door vakdocenten en een coach, die je door de studie heen helpt. Je bent competent als je je werk kunt doen op grond van je kennis, vaardigheden en houding.

Uiteindelijk moet je in een echte (reële) bedrijfssituatie laten zien dat je dit kunt. Dit wordt getoetst tijdens drie Proeven van Bekwaamheid (PvB). Deze worden afgenomen op het leerbedrijf in een reële werksituatie of in een andere reële praktijksituatie.

Tijdens een PvB word je door 2 assessoren (examinatoren) geobserveerd en na afloop van de PvB  kijken zij samen met jou terug op de proeve. De uitkomst van dit gesprek en uiteraard hoe je hebt gefunctioneerd, bepaalt of je geslaagd bent voor een PvB.

Aan het begin van je opleiding word je door de docenten uitgebreid geïnformeerd over de PvB’s. Ook je leerbedrijf wordt geïnformeerd, zodat iedereen weet waaraan gewerkt moet worden. Om aan te tonen dat je klaar bent voor een PvB, speelt je portfolio een belangrijke rol.

Portfolio

Gedurende je opleiding ga je een portfolio aanleggen. Dit kan digitaal of in een map. In dit portfolio bewaar je allerlei soorten bewijzen die inzicht geven in jouw ontwikkeling. Dat kunnen testen zijn, maar ook verslagen, filmpjes en/of foto’s. Belangrijk voor deze bewijzen is dat ze door een opdrachtgever, werkgever of stagebieder voorzien zijn van commentaar en een handtekening.

Het portfolio bespreek je regelmatig met je coach. Met hem maak je afspraken over wat je nog moet doen om klaar te zijn voor een PvB.

Het portfolio is een belangrijk onderdeel van de opleiding en je bent zelf de eigenaar van het portfolio.

Extra trainingen

Buiten het lesprogramma kun je deelnemen aan een aantal extra trainingen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met de training “gebruiken bosmaaier” of “motorzagen” of "gebruiken van minigravers". Van deze trainingen ontvang je een getuigschrift, certificaat of een bewijs van deelname.

 

bestrating leggen
Nederlands, rekenen en LLB

Tijdens je opleiding ben je bezig met je vakkennis, maar ook met algemene vakken. Je moet op een bepaald niveau je Nederlands en rekenen beheersen. Afhankelijk van de kennis die je al hebt, word je ‘bijgespijkerd’. Je doet in deze vakken examen.

LB is een afkorting van Loopbaan en Burgerschap, jouw plaats in de maatschappij.

Kosten van de opleiding

De kosten van de opleiding zijn ondermeer afhankelijk van je leeftijd, leerjaar en de extra trainingen die je volgt. Hieronder staat een indicatie van de kosten per jaar.

1e jaar: 
cursusgeld ca 563 euro (alleen als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent)
schoolkosten (boeken, materialen, excursies etc) ca 270 euro

2e (en 3e) jaar:
cursusgeld ca 563 euro (alleen als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent) 
schoolkosten (boeken, materialen, excursies etc) ca 200 euro

Meer weten?

Informatie vragen tijdens vakanties:

Voor een informatievraag tijdens vakanties stuur een SMS met je naam en telefoonnummer naar 0612 224 549. In de regel wordt je dan binnen een dag teruggebeld.

informatie vragen buiten de vakanties:

Stel je vraag per email aan i.breukelman@wellant.nl. Je kunt ook telefonisch contact opnemen en vragen naar Inge Breukelman: 020-6929060. Of kom naar een van onze informatieavonden!

Stuur door